Een aandachtsgebied van mij ligt bij kanker gerelateerde klachten. Acupunctuur kan naast de reguliere kankerbehandelingen ingezet worden. Acupunctuur is een veilige en bewezen effectieve therapie bij kanker gerelateerde klachten zoals pijn, misselijkheid, polyneuropathie, braken, en droge mond. Ook kan het overgangsklachten, angst, depressie, slapeloosheid en vermoeidheid helpen verminderen. Acupunctuur kan tijdens en na de kankerbehandeling ingezet worden, ook in een palliatief stadium.

Juist met acupunctuur zie ik mogelijkheden om mensen met kanker te helpen. Acupunctuur is een zachte weldadige manier van behandelen die het zelfhelende aspect aanspreekt in de mens zowel op lichaam en geest. Dit in contrast tot de vaak agressieve geneesmiddelen die helaas nodig zijn om de kankercellen in het lichaam te doden. Ik ben aangesloten bij het Cancer Care Center omdat ik de samenwerking tussen verschillende disciplines als een essentieel onderdeel zie voor een goede behandeling van klachten van (ex)kanker patiënten.

Recente ontwikkelingen

Juni 2018: de Amerikaanse kankerstichting US NIH National Cancer Institute heeft haar overzicht van Traditionele Chinese Geneeskunde en acupunctuur voor professionals en patiënten bijgewerkt tot de 2018-versie.

Het overzicht vat het bewijs samen voor acupunctuur en traditionele geneeswijzen bij patiënten met kanker per indicatie. Kortweg is hun conclusie:

‘Acupunctuur wordt gebruikt voor een breed spectrum van klachten en ziekten. Patiënten met kanker gebruiken het voor pijnbestrijding, het verminderen van misselijkheid en braken, vermoeidheid, opvliegers, droge mond, neuropathie, nervositeit, depressie en slaapproblemen. Het meest overtuigende wetenschappelijk bewijs komt van studies naar acupunctuur bij misselijkheid en braken veroorzaakt door chemotherapie.’

Aandoeningen:


Pijn

Een systematische review vond beperkt bewijs dat acupunctuur langdurige verlichting van pijn geeft bij patiënten met kanker (Paley 2011). De review concludeert dat er een tekort is aan onderzoeken van goede kwaliteit, maar meer recente onderzoeken leverden meer bewijs. Zo vond een onderzoek dat acupunctuur effectiever is dan usual care bij pijn en disfunctie na het operatief verwijderen van lymfklieren in de nek (Pfister 2010). Een ander vond dat het effectiever is dan cobamamide voor perifere neuropathie na chemotherapie (Xu 2010) en een derde vond dat acupunctuur beter werkt dan placebo-acupunctuur voor gewrichtsproblemen veroorzaakt door aromataseremmers (Crew 2010).

Vermoeidheid

Twee kleinere gerandomiseerde onderzoeken toonden aan dat acupunctuur effectiever is dan placebo-acupunctuur (Balk 2010; Molassiotis 2007),

maar meer onderzoek is nodig.

Xerostomia (droge mond)

Een systematische review toonde mogelijk effect van acupunctuur (O’Sullivan 2010), maar niet alle verschillen waren significant.Leukopaenia (tekort witte bloedlichaampjes)

Een systematische review concludeerde dat acupunctuur mogelijk effectief is voor door chemotherapie veroorzaakte leukopaenia (Lu 2007), hoewel de studies van lage kwaliteit waren. Meer recente gerandomiseerd gecontroleerde studies vonden dat acupunctuur de granulocyte colony-stimulerende factor vergrootte en dat de leukopaenia verbeterde (Han 2010), alsmede de witte bloedlichaampjes (Lu 2009).

Vaatproblemen

Een systematische review van drie onderzoeken naar vrouwen met borstkanker (Lee 2009a) en vier andere recente onderzoeken (Frisk 2011; Liljegren 2010; Walker 2010; Hervik 2009) laten gemengde resultaten zien, waaruit moeilijk definitieve conclusies te trekken zijn. Acupunctuur kwam als beter uit de bus dan placebo-acupunctuur in twee van de drie onderzoeken, beter dan het geneesmiddel venlafaxine in één van de twee: vergelijkbaar met ontspanning en minder effectief dan hormoontherapie, maar zonder de zware bijwerkingen. Er is ook een systematische review over mannen met prostaatkanker: de resultaten waren veelbelovend (Lee 2009b).

Misselijkheid en overgeven

Drie systematische reviews vonden dat moxibustie of acupunctuur kunnen helpen tegen misselijkheid en overgeven (Lee 2010; Chao 2009; Ezzo 2006), vooral in acute situaties.