Wat is acupunctuur ?

Acupunctuur is een prachtige eeuwenoude oosterse geneeswijze. Vanuit het systeem van de Traditionele Chinese Geneeskunde is de acupuncturist van oudsher getraind in het opsporen van het individuele aspect achter een gezondheidsklacht. Binnen deze traditie houdt dat in dat de mens een onlosmakelijk deel is van zijn omgeving. Het betekent ook dat lichaam en geest als één geheel worden beschouwd.
Lichaam is geest, zeggen traditioneel Chinese geneeskundigen. Alle processen in de mens zijn met elkaar verbonden. De lichamelijke, emotionele en geestelijke ontwikkelingen beïnvloeden elkaar voortdurend. Ziekte wordt dan ook niet gezien als een op zichzelf staand verschijnsel. Het is een lichamelijke of geestelijke uiting van een verstoring in het algehele welzijn. Deze verstoring ontstaat doordat de energiehuishouding in de mens uit balans is

Wanneer acupunctuur?

Voor zeer veel klachten is acupunctuur 
een geschikte therapie. U kunt daarbij denken aan klachten als hoofdpijn, slapeloosheid, menstruatieklachten, lage rugpijn en vermoeidheid. Dit is echter maar een kleine greep. De Wereld-gezondheid organisatie (WHO) omschrijft meer dan vijftig aandoeningen die succesvol met acupunctuur kunnen worden behandeld.
Er zijn ook aandoeningen waarbij acupunctuur het probleem zelf niet kan oplossen. Maar acupunctuur kan wel een geweldige ondersteuning zijn bij het dragen van de gevolgen. Denkt u daarbij aan chronische ziekten en anatomische afwijkingen of kanker waarover verderop meer. Ook na een chirurgische ingreep of bij letsel na een ongeval kan acupunctuur verlichting bieden of leiden tot een sneller en beter herstel.